Hjælp til angst online

Har du nogensinde været så bange, du gik helt i stå? Eller følt det som om, du ville flygte for dit liv, selv om du i dit hoved udmærket godt vidste, at den ”fare” du oplever, ikke står i proportion med reaktionen?

De allerfleste af os, har ved en eller flere tilfælde oplevet angst. Men hvornår bliver det til et problem, at opleve angst? Og hvad er forskellen på angst og frygt?

Kontakt

Du er meget velkommen til at ringe eller sende en besked, hvis du har spørgsmål eller ønsker at booke en tid.

Da jeg ofte er optaget af samtaler, kan jeg muligvis ikke besvare dit opkald med det samme. Hvis du lægger en besked, vil jeg dog vende tilbage til dig så hurtigt som muligt.

Du kan også vælge at sende en sms, men husk venligst at undgå personfølsomme oplysninger i både mail og sms af hensyn til datasikkerheden, da disse kommunikationsformer ikke er krypterede.

Mail: kontakt@psykologstinesulen.dk 
Telefon: 60 15 69 35

 

 

 

Hvad er forskellen på angst og frygt?

Frygt er en reaktion, som har sikret vores arts overlevelse, og dermed en meget fornuftig funktion. Hvis vi ikke havde følt frygt, var vi gået direkte ud foran bussen, eller stillet os ved et stenskred, uden at løbe for livet. I relationer er det også en relevant reaktion at føle frygt, hvis vores elskede truer med at forlade os.

 

 

Så hvornår er der ikke tale om frygt, men angst?

Angst er en reaktion, der kommer, når vi føler os truet, men uden at truslen er reel. Når du for eksempel frygter at møde op til en fest, eller at tage bussen til skolen, er det ikke en reel fare for dit liv, men du kan alligevel opleve det som om, du er truet.

 

Angst er også en reaktion, der kommer, når vi holder en anden følelse nede. I dette tilfælde, er det selve følelsen, der føles som en trussel, og som derfor genererer angstsymptomer.

 

 

Hvordan føles angst?

Det er forskel på, hvordan folk oplever angst. Mange kan godt genkende lette symptomer på angst, som svedige håndflader, rystende hænder, eller tørhed i munden. Det kan typisk opstå, når noget er på spil, for eksempel når du skal møde din Tinder-date for første gang, eller når du skal op til eksamen. Fælles for disse er dog, at de nærmere skærper os, end ødelægger det for os.

 

Når angstens intensitet dog bliver så stor, at ens syn bliver sløret, maven slår knuder, du føler du skal kaste op, eller besvime, er der måske tale om en mere reel angstlidelse. Det kan også være at du oplever så stærk angst, at den hindrer dig i, at deltage i de ting du gerne vil, hvad enten det er at møde op til forelæsninger i skolen, eller rejse med flyveren til familiens feriehus, vil det også kunne være tale om en angstlidelse.

 

 

Hvordan kan online terapi hjælpe med angst?

Ligesom du ville gå til lægen, hvis du oplevede smerter i benet, vil det være en god hjælp at opsøge en psykolog, når angsten tager for meget plads i dit liv.

Kommer du til mig med en angstproblematik, kommer vi til at tale om det, der gør dig angst. Når vi ved hvad der trigger dig, vil der være flere måder at arbejde med angstsymptomerne på.

Jeg vil altid være fortaler for, at vi sammen undersøger hvad der driver angsten, hvad der er angstens motor, for på denne måde at få bugt med symptomerne. At kun arbejde med symptomerne, vil være som at lægen, du opsøgte med smerter i benet, foreslog du blot kunne støtte på det andet ben. Det kan være det kortvarigt ville hjælpe med at du oplevede færre smerter, men eftersom problemet ikke er identificeret, vil det blot forskydes, og der ville formentlig ikke gå særlig lang tid, inden du så fik ondt i det andet ben i stedet. Det samme vil være gældende, hvis vi arbejdede med angst på denne måde. Hvis du oplever angst, når du stiger på en bus, vil vi godt kunne lave eksponeringsterapeutiske eksperimenter, hvor du gradvist tillærte dig færdigheden, uden at det gav dig angst. I tilfælde hvor der er tale om en specifik fobi, vil det være en meget reel behandlingsform. Men for andre angstlidelser, vil det kun give en kortvarig lettelse, simpelthen fordi der mangler et væsentligt led; hvad der trigger dig, og gør dig angst i bus-situationen.

 

 

Er online terapi et ringere tilbud end face to face terapi?

Online terapi er i princippet det samme som face to face terapi, blot med den krølle, at vi sidder på to forskellige adresser. Under corona-epidemien blev mange tvunget ud i at flytte mange af sine fysiske møder til møder over skærm, og her opdagede mange også, hvilke fordeler det har.

 

Er der så noget der fungerer dårligere, når vi arbejder over nettet, end når vi mødes face to face?

I princippet, nej. Har du en ringe eller ustabil internet-forbindelse, vil dette naturligvis sætte sine begrænsninger på kontakten, ligesom mange oplevede når man under epidemien havde alle sine møder over Teams.

 

Rigtig mange der kommer til mig, har sine bekymringer over hvordan det nu vil føles, når terapien skal foregå over skærm. Men de fleste oplever dog, at de efter kort tid glemmer at vi arbejder over skærm.

Det kræver også at terapeuten er komfortabel med at arbejde online. Der er lavet undersøgelser, der sammenligner effekten af online og face to face terapi, hvor den eneste udslagsgivende faktor for disses forskel var, terapeutens bekymringer for, om det gav samme effekt.

 

Os, der arbejder med online terapi på daglig basis ved, hvilke ting vi skal tage højde for, for at skabe en god kontakt. Dette vil for eksempel handle om placering af webkamera, så vi kigger hinanden ind i øjnene, frem for at en af parterne sidder og kigger til siden. Jeg laver al min terapi online, og har derfor specialiseret mig i, hvad der virker allerbedst, når vi arbejder med terapi over computer.

 

 

Hvilke fordele har psykologbehandling online?

Der findes en række fordele ved terapi online.

 

Du kan få den ekspertisen du har brug for, selv om du bor langt væk fra terapeuten

Bor du i udkantsdanmark, hvor udvalget af kvalificerede terapeuter er ringe? Eller bor du måske i udlandet, men ønsker at tale med en terapeut, der taler dit modersmål? Så vil online terapi være et oplagt valg.

 

Du kan få hjælp når du er klar til det

Mange psykologer har lange ventelister, og det kan tage modet fra en, at man bliver tilbudt en tid om tre måneder. Med online terapi, kan du ofte komme til med det samme.

Det samme gælder, hvis du har svært ved at finde tid til at tage hen til en klinik i din arbejdstid. Eller måske er du på barsel, og har svært ved at overskue at skulle have den lille med til klinikken.

Med online terapi, kan du tilpasse samtaletidspunktet til det, der passer for dig. Måske kan du finde et uforstyrret mødelokale på din arbejdsplads, og dermed spare dig for transporttid. Eller planlægge at have samtalen, imens baby sover trygt i slyngevuggen i stuen.

 

Det kan gøre det hele lidt mere overskueligt, at få den hjælp man har brug for. Og netop der har online terapi nogle helt klare fordele.

 

For nogle er angsten i sig selv en hæmmende faktor, som holder dem fra at opsøge terapi. Det kan føles angstprovokerende at skulle ned i en klinik, sidde i et venteværelse, og derefter i et ukendt kliniklokale. Her kan det være en stor og afgørende fordel, at terapien kommer ”hjem til dig” over skærmen.

Psykolog Stine Sulen

Onlineterapi
Mobil :
Adresse :
Vibeengen 9, 8541 Skødstrup
CVR :
39 76 84 37
Dansk Psykolog Forening