Cyklus-relaterede psykiske udfordringer

Alle mennesker har en cyklus. Mænds cyklus er 24 timer lang, og starter på nyt hver dag. Kvinders cyklus er derimod mellem 25-30 dage lang, og starter den dag hun får sin menstruation, og bevæger sig over menstruationsfasen, åbningsfasen, ægløsningsfasen, og fasen inden ny menstruation.

I takt med cyklussens forskellige faser, ændres dit energiniveau også. Det er ret smart, at du i ægløsningsvinduet, hvor du er mest fertil, oplever dig energisk og udadvendt. Her er du fra naturens side gearet til at skabe de bedste forudsætninger for forplantning.

Efter ægløsning, hvor det frugtbare æg potentielt er befrugtet, trækkes energien tilbage igen, du får måske lyst til at søge ro, tryghed og hygge. Her passer kroppen på det befrugtede æg, og energien trækkes indad i kroppen.

Menstruationsfasen og dagene op til kan være intense for mange. Hormonerne peaker, og det ikke-befrugtede æg stødes ud af kroppen. Her har mange brug for hvile, ro, og omsorg.

Efter menstruationen, følger for mange en rolig, åben periode, hvor mange kvinder finder tilbage til sin sprudlende energi frem til ny ægløsning.


Hvorfor vil en psykolog tale om cyklus og menstruation?

Det er fordi, vores psyke og vores krop ikke kan skilles ad. Så når intense forandringer sker i vores kroppe igennem månedens forskellige faser, vil det også potentielt give sig udslag i vores humør og psyke. Du kan måske genkende, at du ofte finder dig irriteret på alt og alle i dagene op til menstruation, mens du ved din ægløsning, føler dig glad og selvsikker. Måske kender du også til følelsen af at være sårbar og have behov for at trække dig tilbage i din præmenstruelle fase.

Det er alt sammen helt naturligt, og helt normalt. Men for mange kommer det bag på dem, hver måned. Du har måske tænkt; ”Hvad sker der med mig, hvorfor bliver jeg så hurtig vred eller opfarende? Det er som om jeg ikke kan kende mig selv!” Få dage efter får du din menstruation, og så falder tiøren.

Det, vi kan bruge denne viden til om cyklussen og hvordan den påvirker os, er netop at vi kan tage den med i vores beregninger. Hvis du tracker din cyklus, vil du vide, hvornår du plejer at føle dig mest på toppen, og hvornår du typisk har behov for at trække dig tilbage. Måske skal du endda planlægge efter det, og lægge daten eller det vigtige foredrag, du skulle holde på arbejdet til de dage, hvor du føler dig allermest udadvendt og energisk (typisk ved ægløsning), mens du måske har brug for en hjemmearbejdsdag med lidt ekstra lækker aftensmad købt ind til dagene, hvor din menstruation rammer. På denne måde kan du spille på hold med din egen cyklus, og endda udnytte den til din fordel.


Har du brug for at tale med en psykolog?

Hos mig kan du få professionel psykolog hjælp online. Fortrolig hjælp, lige når du har brug for det. Uanset om du oplever stress, angst, depression eller bare har brug for nogen at tale med, tilbyder jeg samtaler i trygge rammer. Du kan få støtte og vejledning, uden at skulle forlade hjemmet. Samtalerne tilpasses dine behov, så du kan føle dig hørt og forstået. Tag det første skridt – jeg er her for dig.

Psykolog Stine Sulen

Onlineterapi
Mobil :
Adresse :
Vibeengen 9, 8541 Skødstrup
CVR :
39 76 84 37
Dansk Psykolog Forening